Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας Α.Ε.Σ.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας βρίσκεται στο Νομό Ηλείας. Δραστηριοποιείται με 3 βασικά αγροτικά προϊόντα: Μαύρη Σταφίδα, Ελαιόλαδο και Κρασί και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, έχοντας σήμερα στις τάξεις της περίπου 7000 μέλη.

Η ιστορία του Συνεταιρισμού μας ξεκινά από 1924. Ήταν η εποχή όπου στον Πύργο, πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας ανθούσαν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. Μία από αυτές της επιχειρήσεις, με κοινωνικά χαρακτηριστικά, ήταν και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας, έχοντας στην διάθεσή της Σταφιδεργοστάσιο και Οινοποιείο.

Διαγράφοντας μία δύσκολη διαδρομή, συνυφασμένη με την πολυτάραχη εξέλιξη του αγροτικού κινήματος στον τόπο μας, άλλοτε με εντάσεις και αγωνιστικό παλμό κι άλλοτε με οράματα ανάπτυξης και εκσυχρονισμού, διεκδικούμε σήμερα με σταθερά βήματα την καθιέρωση των προϊόντων μας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Μαύρη Σταφίδα Π.Γ.Ε. ''ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ''

Η μαύρη σταφίδα, μέχρι και τη δεκαετία του 1970, αποτελούσε για τη χώρα μας κορυφαίο εθνικό προϊόν, με σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό, βοηθώντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομία. Οι ποσότητες της μαύρης σταφίδας για την Ελλάδα, την περίοδο εκείνη ξεπερνούσαν τους 250.000 τόννους.

Στην Ηλεία, η μαύρη σταφίδα είναι συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου. Εδώ δημιουργήθηκε το 1883 η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή εκτός της πρωτεύουσας των Αθηνών, Πύργος - Λιμάνι Κατάκολου, για να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του εξαγωγικού προσανατολισμού της Σταφίδας. Παράλληλα το 1925 δημιουργήθηκε στον Πύργο, το πρώτο Ινστιτούτο Σταφίδας, κάνοντας έρευνες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αλλά και για τις θρεπτικές της ιδιότητες.

Η περιοχή της Ηλείας, παράγει ετησίως περίπου 7.000 τόνους μαύρη σταφίδα, προερχόμενη από τα περίπου 19.000 στρέμματα σταφιδάμπελου. Είναι αναγνωρισμένη ως Ζώνη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Π.Γ.Ε ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ και έτσι δίνεται η δυνατότητα στην ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ να παράγει, να τυποποιεί και να διαθέτει στην αγορά, μαύρη σταφίδα Π.Γ.Ε. ''ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ''.

Στην ΕΝΩΣΗ, δραστηριοποιείται, ομάδα παραγωγών σταφίδας, αποτελούμενη από 950 μέλη, ακολουθώντας σε συνεργασία με γεωπόνους, κοινούς κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής, ώστε να δοθεί στο προϊόν η μεγαλύτερη ποιοτική αξία.

Σήμερα η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ διαθέτει σταφιδεργοστάσιο επεξεργασίας 3.000 τόννων μαύρης σταφίδας.

Η μαύρη σταφίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων και βιταμινών Α, B1, B2, B3, B6, αποτελώντας κατά συνέπεια ένα ακόμα μυστικό της ελληνικής διατροφής.

Η μαύρη σταφίδα παράγεται με φυσικές μεθόδους. Οι αγρότες αφού μαζέψουν τη σταφίδα, την αφήνουν να στεγνώσει φυσικά κάτω από τον ζεστό ήλιο για 15 μέρες περίπου, χωρίς χημικά πρόσθετα και χημικές μεθόδους επεξεργασίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η ποιότητα της γεύσης και το άρωμά της. Οι σταφίδες μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική.

Συσκευασίες:

 • Κουτάκι 250gr
 • Χαρτοκιβώτιο 12,5kg


Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΓΕ ''ΟΛΥΜΠΙΑ''

“Μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπείαν ο της ελαίας καρπός”

Σόλων ο Αθηναίος

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η Ελιά και ο καρπός της ''ζει'' στην περιοχή της Ολυμπίας. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.

Το Ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει.

Η περιοχή της Ολυμπίας παράγει ετησίως περίπου 15.000 τόνους ελαιόλαδο, προερχόμενο από τα περίπου 260.000 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας. Είναι αναγνωρισμένη ως Ζώνη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Π.Γ.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΣ και έτσι δίνεται η δυνατότητα στην ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ να παράγει, να τυποποιεί και να διαθέτει στην αγορά, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΣ.

Η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ το 2008, πήρε την απόφαση, μετά βέβαια από τις καταστροφική πυρκαγιά του 2007, όπου κατάστρεψε περίπου 2.500.000 ελαιόδεντρα, να επενδύσει 1.300.000€ στην ανασυγκρότηση της παραγωγής ελαιολάδου. Προχωρήσαμε λοιπόν τότε,

 • στον εκσυχρονισμό του ελαιοτριβείου μας, τοποθετώντας 2 σύγχρονες γραμμές παραγωγής
 • στην ολοκλήρωση του αποθηκευτικού μας χώρου, με ανοξείδωτες Ελαιοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 800 τόνων
 • στην τοποθέτηση το 2010, σύγχρονης αυτόματης γραμμής τυποποίησης ελαιολάδου
 • στην δημιουργία το 2011, εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου

Παράλληλα, προχωρήσαμε στη δημιουργία ομάδας παραγωγών ελαιολάδου, αποτελούμενη από 4.100 μέλη όπου με τη βοήθεια γεωπόνων, παράγουν στους ηλιόλουστους ορεινούς και ημιορεινούς ελαιώνες της Ολυμπίας. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Ολυμπίας ποικιλίας Κορωνέικη (90%) και Κολλυρεικη (10%).

Επίσης, σε συνεργασία με την Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Νομού Ηλείας "Η Δήμητρα", τυποποιούμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας. Η απαλή, φυσική του γεύση, το χρυσοπράσινο χρώμα και το πλούσιο άρωμα του φρέσκου καρπού το κατατάσσουν μέσα στα κορυφαία ελαιόλαδα της Χώρας μας.

Συσκευασίες:

 • Μεταλλικό δοχείο 250ml, 500ml, 750ml, 3lit και 5lit,
 • Χάρτινος Ασκός 3lit & 5lit,
 • Γυάλινη φιάλη (maraska & dorica) 250ml, 500ml, 750ml & 1000ml (maraska)
 • Βιολογικό: Γυάλινη φιάλη (dorica) 250ml, 500ml & 750ml.

 

Οίνος

Η εύφορη γη της Ολυμπίας και η συστηματική καλλιέργεια των σταφυλιών της περιοχής από τα οποία προέρχονται τα ευγενή κρασιά της ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ, συνοδεύουν και αναδεικνύουν τις γεύσεις ενός, πλούσιου σε εδέσματα, τραπεζιού.

Στην περιοχή δραστηριότητας της ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ υπάρχουν 10.000 στρέμματα αμπελώνες, εκ των οποίων τα 1500 στρέμματα είναι ιδιοκτησίας των παραγωγών-μελών της.

Η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ διαθέτει:

 • Οινοποιείο με δυνατότητα επεξεργασίας 10.000 τόνων σταφυλιών,
 • Δεξαμενές και λοιπούς χώρους αποθήκευσης κρασιών 3.000 τόνων.
 • Εμφιαλωτήριο κρασιού
 • Εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου

Στο καινούργιο και σύγχρονο οινοποιείο μας παρασκευάζεται με την τέχνη και το μεράκι, ένα ιδιαίτερο κρασί από τα αμπέλια των παραγωγών-μελών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας- Ολυμπίας.

 

Συσκευασίες:

Εμφιαλωμένη Οίνοι:

ΠΟΘΗΤΟΣ. Τοπικός Οίνος Ηλείας, λευκός ξηρός, προερχόμενο από τις ποικιλίες Ροδίτη και λευκού Chardonnay.

Συσκευασία: Φιάλη 750ml & 187ml

ΑΜΑΛΘΕΙΑ. Τοπικός Οίνος Ηλείας, ερυθρός ξηρός, προερχόμενο από τις ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon, παλαιωμένο 2 χρόνια από την παραγωγή.

Συσκευασία: Φιάλη 750ml & 187ml

ΣΑΜΒΥΚΗ. Τοπικός Οίνος Ηλείας, Ροζέ Ξηρός, προερχόμενο από τις ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon.

 

Συσκευασία : Φιάλη 750ml

Συσκευασία ασκού 3lit, 5lit, 10lit & 20lit & Pet 1,5lit, 5lit

Οίνος Λευκός: από τις ποικιλίες Ροδίτη και Φιλέρι.

Οίνος Ερυθρός & Ροζέ: από τις τοπικές ποικιλίες μαύρων σταφυλιών

 

Άλλες δραστηριότητες.

Εκτός από τη βασική λειτουργία της που είναι η απορρόφηση της σοδειάς των καλλιεργητών, η μεταποίηση και εμπορία της, η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ βοηθά σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα τους γεωργούς μέλη της. Μεσολαβεί και διευκολύνει τους παραγωγούς υποβάλλοντας αιτήσεις για κάθε μορφή επιδότησης. Παρέχει σε συνεργασία με Τράπεζα τραπεζικές υπηρεσίες. Προμηθεύει και παρέχει στους αγρότες μέλη της όλα τα απαραίτητα είδη για τις επαγγελματικές τους ανάγκες όπως γεωργικά μηχανήματα, λιπάσματα, καύσιμα, ζωοτροφές.

1. ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ προμηθεύεται όλα τα απαραίτητα είδη για την κάλυψη των επαγγελματικών και ατομικών αναγκών των συνεταιρισμένων μελών της και τα διαθέτει μέσω της λειτουργίας τεσσάρων πρατηρίων. Συγκεκριμένα: πρατήριο γεωργικών μηχανημάτων, λιπασμάτων και ζωοτροφών σε Πύργο, Πελόπιο, Κρέστενα και Ζαχάρω.

2. ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ. Η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ μεσολαβεί και διευκολύνει τους παραγωγούς-μέλη της υποβάλλοντας αιτήσεις για τις πάσης φύσεως επιδοτήσεις (π.χ. αναμπελώσεις, στρεμματική ενίσχυση, επιδότηση ελαιολάδου, επιστροφή Φ.Π.Α., επιδότηση ζώων)

3. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ. Η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ παρέχει λογιστική, διοικητική και πάσης φύσεως υποστήριξη προς τους συνεταιρισμούς-μέλη της.

4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο χημείου, ποιοτικού ελέγχου και αναλύσεων ελαιολάδου και οίνων.

6. ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ. Η ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ διαθέτει ξηραντήρια στο Επιτάλιο και στη Γαστούνη Ηλείας, χωρητικότητας συνολικά 13.000 τόννων. Παράλληλα στο χώρο του Επιταλίου έχει συσκευαστήριο ζωοτροφών από αραβόσιτο.

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας. Ένα όνομα που έχει ταυτιστεί με σχέσεις ζωής με τον καταναλωτή, το περιβάλλον, τη γεωργική πρώτη ύλη, το τελικό προϊόν και τον ίδιο τον παραγωγό. Χαρακτηριστικά όπως ποιότητα, παράδοση, αξιοπιστία, υγιεινή διατροφή, ευημερία, πρόοδος αποτελούν βασικές αρχές της.

Σχέση ζωής με τον καταναλωτή:

Παραγωγή ασφαλών προϊόντων εγγυημένης ποιότητας και προέλευσης. Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως το Ελαιόλαδο ΠΓΕ Ολυμπία και η μαύρη σταφίδα ΠΓΕ Σταφίδα Ηλείας. Έλεγχος του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι με αποτέλεσμα τις προσιτές τιμές.

Σχέση ζωής με το περιβάλλον:

Επένδυση σε άρτια εξοπλισμένες βιομηχανικές μονάδες, πιστοποιημένες με συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000:2005. Ανάπτυξη αγροτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Διατηρεί ζωντανό τον κλάδο της ελαιοκομίας και της αμπελουργίας.

Σχέση ζωής της γεωργικής πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος:

Καθοδήγηση των παραγωγών μας (Ομάδα Παραγωγών σε Σταφίδα και Ελαιόλαδο) μέσω πρακτικών ορθής καλλιέργειας σε όλα τα στάδια της παραγωγής με αποτέλεσμα τη βέλτιστη δυνατή απόδοση της παραγωγικής δραστηριότητας και την εξασφάλιση του υψηλότερου επιπέδου ποιότητας. Για μας η φύση αποτελεί πηγή πλούτου.

Σχέση ζωής με τον ίδιο τον παραγωγό:

Απορροφώντας την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ενθαρρύνοντάς τους να μην εγκαταλείψουν τη γη που πονούν και νοιάζονται.

Facebook